Blog updates

Latest news & updates
Ajankohtaista

Hyvä patja hoitaa ja ennaltaehkäisee

13.2.2019

Terveydenhoidossa käytettävä patja valitaan asiakkaan painehaavariskin ja yksilöllisen tarpeen mukaan. Oikein valitulla patjalla voidaan sekä ennaltaehkäistä että hoitaa painehaavoja ja kipua.

Hyvällä patjalla on monia tärkeitä tehtäviä. Optimaalisesti valittu patja pienentää riskiä painehaavojen syntymiseen, vähentää asennon vaihdon tarvetta ja parantaa unenlaatua. Kun patjalla pystytään estämään kipuja ja iho- ja kudosvaurioita, myös inhimillinen kärsimys vähenee. Hyvällä patjalla on mahdollista vähentää myös tarvittavien kipulääkkeiden määrää.

Millainen on hyvä terveydenhoidossa käytettävä patja?

Hyvä patja antaa vartalolle riittävän tuen ja muotoutuu käyttäjän mukaan. Patja ei saa olla liian pehmeä, jotta asennon vaihtaminen ei käy työlääksi. Liian pehmeä patja voi pahimmillaan vähentää liikuntakykyä. Hyvä patja tukee käyttäjänsä omatoimisuutta ja itsenäisyyttä.

Hoitohenkilökunnan näkökulmasta hyvä patja vähentää tarvittavan työn määrää. Hoidettava ei saa ihovaurioita, joiden hoitamiseen kuluisi paljon aikaa ja taloudellisia resursseja. Hyvä patja on erinomainen apuväline asiakkaan asentohoidossa.

Reunavahvikkeiden avulla siirrot sujuvat ergonomisesti ja myös käyttäjälle turvallisesti. Liikuntakyvyn säilyttäminen on yksi hoidon päätavoitteista. Reunavahvikkeet tukevat hoidettavan omatoimisuutta, jolloin liikuntakyky säilyy paremmin. Patjanpäällisen on oltava joustava ja hengittävä. Päällisen tehtävänä on myös estää epäpuhtauksien ja eritteiden pääsy vaahtomuovin sisään.

Korkealuokkainen vaahtomuovipatja päihittää peruspatjan

Hoitotyön tutkimussäätiö on julkaissut vuonna 2015 kansainvälisiin julkaisuihin perustuvan hoitosuosituksen, jonka mukaan painehaavariskissä olevalla potilaalla käytetään korkealuokkaista vaahtomuovipatjaa mieluummin kuin tavanomaista vaahtomuovipatjaa.

Korkealuokkaisen vaahtomuovipatjan kriteereistä ja ominaisuuksista voi lukea artikkelista, joka on alun perin julkaistu amerikkalaisessa ammattilehdessä (Soppi ym. OWM 2015, Soppi ym. Haava 2017).

Yksilöllistä palvelua ja hoitoa

Patja valitaan käyttäjän yksilöllisen painehaavariskin, painon ja liikuntakyvyn mukaan. Kotioloissa käytettävän patjan valintaan vaikuttaa moni muukin asia, kuten puolison käytössä oleva patja sekä sängyn koko ja sen sijainti kodissa. Oikeanlainen patja valitaan yhdessä asiakkaan kanssa. Valintaa vaikuttaa muun muassa asiakkaan paino ja painehaavariski ja mikä on käytettävän sängyn koko ja malli. Kaikissa tapauksissa lähdetään liikkeelle käyttäjän yksilöllisestä tarpeesta.

Vierailijablogi
Henna Sipponen
Myynti- ja markkinointipäällikkö MediMattress

Write a Comment

Kysy lisää!